Wat ik geleerd heb over zoekmachine optimalisatie. Deel 1

Wat ik geleerd heb over zoekmachine optimalisatie. Deel 1

Ik wil in een aantal posts uiteen zetten wat ik geleerd heb over zoekmachine optimalisatie. Door alles uit te typen blijft het allemaal beter in mijn hoofd zitten en misschien heb jij er ook iets aan. Als er aanvullingen zijn, zaken die volgens jou niet kloppen of wat dan ook: gebruik de comments, ik leer er graag iets bij!

In deze eerste post wil ik ingaan op wat SEO is en het doen van zoekterm onderzoek.

Wat is zoekmachine optimalisatie

SEO, Search Engine Optimization. De naam zegt het al, een site Optimaliseren voor de Search Engine. Dit word soms nogal strikt genomen. Veel sites kunnen heel goed door een machine geïnterpreteerd  worden maar zijn voor menselijke bezoekers niet erg prettig.

Doe dat dus niet.

De Googles en Bings doen erg veel moeite om de algoritmen zo “menselijk” mogelijk te maken. Dat is een goeie ontwikkeling want nu kunnen we de content op het web weer voor mensen schrijven en niet voor machines!

Oude SEO: Hoe kom ik zo hoog mogelijk bij deze zoekopdracht
Nieuwe SEO: Hoe beantwoord ik de vragen van mijn bezoekers het beste

Natuurlijk moeten de algoritmen geholpen worden bij het vinden van de juiste content op je pagina’s. Dit doen we door ze semantisch op te zetten en enkele regels aan te houden. Regels, dat klinkt toch weer als “voor machines schrijven” maar als je de regels goed leest en er over nadenkt, dan zijn ze meer dan machine optimalisaties. Het zijn regels die ook bijdragen aan een positieve ervaring voor de bezoeker.

TL;DR

Wat er toe doet:

 • De content eerst schrijven voor mensen, daarna pas optimaliseren.
 • De bezoeker moet een prettige ervaring hebben op de site.
 • De woorden die je gebruikt.
 • De titles van je pagina’s.
 • De links naar je site en de tekst van de link.
 • De links binnen je site en de tekst van de link.
 • De pagina’s in de index krijgen (via de webmaster tools).
 • De reputatie en betrouwbaarheid van de site.
 • De sociale media.
 • De “versheid” van je site.
 • Gestructureerde data.

Wat er niet doet:

 • Meer geld in Adwords stoppen helpt SEO niet. (help traffic wel)
 • Keyword density.
 • Text-to-Code ratio.

Zoekterm onderzoek

Een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie is het doen van een zoekterm onderzoek. Een zoekterm hoeft niet persé uit 1 woord te bestaan. Voorbeelden van zoektermen zijn: “Formule1″, “Scholen in Eindhoven” of “Zelf sushi maken”.

De kunst is om te achterhalen wat de gebruiker invoert bij de search engine. Waar zoeken ze op als ze op zoek zijn naar iets wat jij aanbied? Ga dus niet optimaliseren voor vakjargon (tenzij je doelgroep daarop zou zoeken), je bedrijfsnaam, etc.

Bedenk dat mensen op verschillende manieren zoeken:
- De weg zoeken (bijv. Facebook login)
- Algemene informatie zoeken (bijv. wat is er te doen in Eindhoven)
- Commerciële informatie zoeken (bijv. hotels in Eindhoven)
- Iets willen kopen (bijv. een ticket naar Berlijn boeken)

Als je start met een goed doordacht plan dan heb je waarschijnlijk een doelgroeponderzoek gedaan. In dit onderzoek zou het zoekgedrag meegenomen kunnen worden. Maar dan nog heeft het zin om verder te onderzoeken.

Keyword planner

Gebruik de Google Keyword Planner (een Adwords account is wel nodig) om zoektermen waar je zelf misschien nog niet aan gedacht hebt te vinden, en om te onderzoeken wat het zoekvolume hiervan is.

Voor nieuwe ideeën gebruik je “Search for new and ad group ideas”. Begin zelf met wat zoektermen. Wellicht komen deze al van de klant, uit een brainstorm of uit je doelgroeponderzoek. Zijn dit de vragen die je op je site beantwoord?

Bekijk in de resultaten het tabje “Keywords ideas”. Alleen “avg monthly searches” is hier relevant, de rest zijn gegevens die voor het plaatsen van Google Ads interessant zijn. De tool helpt je om uit een enorme database aan gebruikte zoektermen, jouw bedachte termen te matchen. De tool geeft per zoekterm aan hoe vaak er gemiddeld per maand op gezocht is. Dat geeft je een idee of het de moeite is om daarvoor te optimaliseren.

Onder de zoektermen die je zelf ingevoerd hebt laat de Keyword Planner een lijst met alternatieve zoekwoorden zien. Dit is erg handig, het geeft een goed idee waar mensen op zoeken. Loop deze lijst door en voeg potentiële zoektermen toe aan je plan.

Bedenk bij iedere zoekterm of dit een zoekopdracht is die jouw doelgroep zou invoeren. Dit is lastiger dan het lijkt, neem er echt de tijd voor! Kijk dus niet alleen naar het zoekvolume van een zoekterm. Redeneer eerst of de zoekende persoon deze termen zou gebruiken om jouw content te vinden.

Het kan nut hebben om dit nog een keer te herhalen met alle gekozen zoekwoorden. Dus je originele en de toegevoegde zoektermen nog een keer als invoer geven en de Keyword planner laten zoeken. Dit kan weer nieuwe ideeën opleveren.

Als je klaar bent is er een mogelijkheid om alles te exporteren naar een .csv bestand. Dit bestand is te openen in een spreadsheet waarin je de zoekwoorden kan sorteren op “avg monthly searches”. Je hebt nu een lijst met relevante zoektermen, gesorteerd op hoog naar laag zoekvolume.

Als je een nieuw plan start is het ook mogelijk om een goed vindbare, concurrerende website in te voeren bij “Your landing page”. Dit stuurt een crawler naar die site en laat de keyword optimalisaties daarvan zien! erg nuttig.

Synoniemen

Google is erg goed in het koppelen van zoektermen aan synoniemen. Hier kan gebruik van gemaakt worden. Zoek voor je zoektermen ook synoniemen en verwerk ze op een natuurlijke manier in je content. Het was voorheen nog mogelijk om Google zelf te gebruiken om bij een zoekterm synoniemen te zoeken, maar dat is nu helaas niet meer het geval. Er zijn echter genoeg resources op het web om dit te kunnen doen.


Volgende keer: Optimalisaties op de pagina!

Leave a Reply